Skip to main content

Vask af topmadras kan være besværligt, men følger du denne vejledningen, kan du og din familie nyde en behagelig og hygiejnisk nattesøvn

Rengøring af topmadras er vigtigt

Din krop frigiver 50.000 hudceller hver time, hvilket svarer til 3,5 kg om året. En tredjedel af dem, ender på din seng hver nat.

Støvmider er desuden rigtig glade for, at bosætte sig i madrasser. Det er små mider, som ikke bider dig, men spiser dine hudceller og de kan føre til allergier og udgør en risiko for dit helbred.

Det er derfor vigtigt at rengøre din madras ofte, om det så bare er støvsugeren, der kommer på arbejde..

Kend din topmadras

Topmadrasser er ofte lavet af skum (huskeskum, naturlig latex eller syntetisk skum) eller naturlige materialer ( bomuld, uld eller dun).

Det første du bør gøre, er at kigge på fabrikantens vaske- eller rengøringsanvisninger. Dette af to grunde. For det første, har de stor indsigt, i de benyttede materialer, og har kompetencen til at vejlede i optimal håndtering heraf. For det andet, er ofte en lang garanti på dine madrasser, men ved forkert håndtering frafalder denne.

Bomuld eller fiber topmadrasser kan vaskes som vist på denne 1.1 minutters lange youtube video.

De fleste topmadrasser er i dag lavet af huskeskum. Disse kan ikke vaskes i en vaskemaskine, men kræver anden behandling som vi ser på i denne artikel.

 

Vask af topmadras

Inden du går i gang med rensningen.

 • Tag coveret af skummadrassen
 • Madrasser har brug for at lufte, så start tidligt på dagen, så du kan gøre brug af vejret
 • Læg din topmadras ud på gulvet, gerne med et stykke plastik nedenunder og kig efter plettede områder.
 • Åbn vinduer og hav god ventilation.
 • Hav dine redskaber og rengøringsmidler klar.

Rensning af topmadras

 • Støvsug: start med at støvsuge din topmadras på begge sider for at fjerne overfladestøv, hudceller, støvmider og andet løs fnuller.
 • Håndvask: du kan håndvaske din topmadras på to måder, enten med natron eller med vaskemiddel opløsning.
  • Natron: Drys natron på madrassens overflade og vent på, at den suger pletterne o Sug det derefter op med en støvsuger.
  • Vaskemiddel: benyt en mild og farveløs vaskemiddelsopløsning, gerne en der er designet til babytøj. Bland 1 del op med 2 dele vand, i en sprøjteflaske og spray et let lag hen over madrassen Du skal ikke gnubbe det ind i madrassen.
 • Tør madrassen: lad altid din topmadras lufttørre. Hvis du tørrer den på anden måde, kan det ødelægge dens viskoelastiske egenskaber.

 

Pletfjerning på topmadras

Prøv denne metode, hvis du ikke skal rense eller vaske hele din topmadras, men kun et vist areal, hvor uheldet måske har været ude

 • Støvsug: Start altid med at støvsuge din topmadras, når den skal rengøres.
 • Identificer det areal du vil rengøre: Brug 2 liter vand med et par dråber farveløs vaskemiddel eller flydende sæb Brug en svamp til at påføre opløsningen på pletten og lad det trække i ca. 10 minutter. Brug derefter en tør svamp eller køkkenrulle til at suge væske op igen. Husk ikke at gnide det for hårdt, da det kan beskadige skummet.

Er der gule pletter på din madras, stammer det oftest fra en kombination af kropsvæske, hud og olie fra dit hår. Vil du fjerne det, skal du lave en blanding af natrium, salt og vand og gnid det forsigtigt ind på det plettede areal. Lad det trække i 30 min. og tør efter med en fugtig klud.

Fjern lugten fra din topmadras

Din topmadras kan se ren ud, men stadig lugte.

For at fjerne lugten, drysses natrium hen over hele madrassen og lade det trække i 8 timer eller natten over. Støvsug derefter overskydende pulver.

Har du ellers problemer med ildelugtende vasketøj, kan du læse vores artikel om vasketøj der dufter.

Beskyt din topmadras

Rengører du din topmadras ofte, forlænger du dens levetid. Hvis din topmadras ikke længere giver den komfort den plejede eller den begynder at synke, er det  ifølge en artikel fra bettersleep.org på tide at udskifte din topmadras. Uanset hvad, burde du skifte topmadras senest hver 7. år.

 

Vask af topmadras

De fleste vasker deres tøj efter de har brugt det et par dage, tænk på hvor mange timer du har ligget på din topmadras, før den bliver rengjort. Du burde støvsuge din topmadras en gang om måneden, og rengøre i dybden, mindst en gang hvert halve år.

Går der for lang tid imellem rengøring, kan din topmadras blive en fare for din sundhed og helbred, så sørg for at rengøre den med jævne mellemrum. Om det så bare er at give den en gang med støvsugeren, gør det faktisk en stor forskel.

 

Har du spørgsmål omkring vask, kan du altid kontakte os her.

Leave a Reply